[O2] Głośny szum powietrza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [O2] Głośny szum powietrza

ten olej co ja kupuje niepodrabiają raczej i jest prosto z USA także ,spoko najlepiej z beczki kupić prosto olej no i browarek też z beczki. Pozdrawiam

[O2] Głośny szum powietrza

Po stronie kierowcy i pasażera już przy prędkościach powyżej 80 km / h powstaje nieznośny hałas - szum powietrza. Przy prędkościach 140 - 160 km / h w środku jest jeden wielki szum. W serwisie próbowali regulować drzwi ale to tylko pogorszyło sprawę. W kolejnym ASO wymienili mi uszczęlkę wokół drzwi, ale też bez rezultatu. Kolejne wizyty w ASO nie dały nic oprócz wytłumaczenia że tak ma być bo najprawdopodobniej szum pochodzi od lusterek które w O2 maja taki felerny kształt. Czy ktoś miał podobny problem i może wskazać mi serwis gdzie dadzą sobie z tym radę.

Komentarz

• mariobros
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 551

Niestety...

..., nie mogę potwierdzić Twojej obserwacji. Uważam, że O2 jest wyciszona bardzo dobrze, szczególnie, jeśli chodzi o szum powietrza nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Nawet przy 140km/h i więcej w środku panuje spokój. Coś musi być nie tak u Ciebie w aucie, tylko tak mogę to wytłumaczyć... :roll:
      Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
      Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Re: Niestety...

Zamieszczone przez mariobros
        ..., nie mogę potwierdzić Twojej obserwacji. Uważam, że O2 jest wyciszona bardzo dobrze, szczególnie, jeśli chodzi o szum powietrza nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Nawet przy 140km/h i więcej w środku panuje spokój. Coś musi być nie tak u Ciebie w aucie, tylko tak mogę to wytłumaczyć... :roll:
        rowniez zupelnie nie potwierdzam, cos tam musi ci odstawac, czy cos w tym rodzaju.
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

No właśnie coś musi boleć moją O2, tylko że w ASO w Rzeszowie, Piotrkowie, Kielcach, Warszawie, Radomiu nie potrafili nic na to poradzić jak wcześniej już pisałem. Może macie jakiś serwis w którym chciałoby się chłopakom dokładnie przyglądnąć "szparkom" w moim samochodzie i żeby nie mówili bzdur o lusterkach.

Komentarz

• franca
            Rider
            S_OCP Member
            • 2004
            • 532

w o1 na początku też miałem problem z szumem wimar`y i sinclan na grochowskiej sobie nie poradzili. dopiero wizyta w sinclanie na zakręcie pomogła. winne było lusterko.
            przyczyna brak kawałka około 2cm materiału filcowego w szczelinie miedzy obudową a mocowaniem widać go po złożeniu lusterek. wymienili lusterko i problem znikł. oczywiście boje byly wielkie i zawsze zwalali na owiewki ze niby zdeli owiewki i swistu nie było...

Komentarz

Franca, ciekawa sugestia. Spróbuję obejrzeć te lusterka po złożeniu. Dzięki za wskazówkę. Proszę kolegów o inne podpowiedzi, może coś sam sobie pomogę bez wiyty w ASO.

[ Dodano: Nie 08 Sty, 06 20:17 ]
              Koledzy i może koleżanki, proszę o inne wypowiedzi dotyczące hałasu i szumu powietrza od strony drzwi przy większych prędkościach w O2. Może ktoś walczył jeszcze z tym zjawiskiem w swoim autku?

Komentarz

• Jackal
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2004
                • 758

jestes pewien czy ten dzwiek pochodzi o drzwi :?:
                bardzo czesto przy takich predkosciach bardzo trudno ocenic skad pochodzi dany dzwiek.

Mozesz jeszcze sprawdzic uszczelki w drzwiach. Podobno w Octach II sa dwie.

A powiedz nam jakie masz opony :?: :twisted:
                bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
                Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
                Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

Daro, tak jak Jackal, napisał mogło sie coś dostać pomiedzy uszczelki i powoduje nieszczelność

Komentarz

• Zoltar
                    Rider
                    • 2005
                    • 722

Witam.

Problem generalnie znany.

Winna jest mała szybka (jej zamocowanie, czy coś z uczelką), w drzwiach z tyłu po lewej stronie.

Z tego co pamiętam salony dostały wytyczne dot. naprawy tej usterki.
                    www.soft-car.pl
                    www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                    - Wyłączanie DPF
                    - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

W serwisie już podklejali uszczelkę wokół słupka dzielącego szybę drzwi tylnych bo rzeczywiście była taka akcja serwisowa. Ale szum pochdzi z drzwi przednich. Dzisiaj znany mi blacharz zasugerował że szumieć mogą tylko odstające elementy lub też pierwsza uszczelka podczas jazdy w drzwiach (przy zawiasach) jest odchylana przez wiatr, gdyż nie jest ona wogóle przyklejona. Zaproponował też aby oklejać drzwi taśmą w różnych miejscach i drogą prób i błędów sprawdzać czy jest jakiś efekt. Jutro coś poeksperymentuję i dam znać na forum co odkryłem.

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

Jak już pisałem przeglądnij całą uszczelke czy nic w niej nie siedzi lub czy nie jest przeciąta miałm kiedyś problem było w aucie zagłośno w zimie dokładnie tej zimy woda mi zamarzła pod uszczelką i tam ją podwineło to mi włąsnie wyło (przenosiło dzwiek toczaenia sie opony)

Komentarz

Dzięki za wszystkie wskazówki. Oklejałem szczeliny i drzwi taśmą i jeździłem. Ta metoda niestety nie dała nic - dalej szumiało. Chyba odpuszczę i będę słuchał głośniej radia Stream które jak już pisano na forum gra jak Safarii w Polonezie, tak więc skutecznie zagłuszy szym powietrza.

Pozdrawiam

Komentarz

• chester121
                            L&K
                            • 2005
                            • 1053

skoro masz gwarancje to niepoddawaj sie
                            moze wez jakiegos mechanika ze soba i niech posucha

3mam kciuki

Komentarz

• MZD
                              Ambiente
                              • 2004
                              • 242

W moim poprzednim samochodziku miałem ten sam problem - dużo szukania i nic, dalej szumiało po stronie pasażera.
                              Pomógł mi jeden mechanik, który po prostu lekko nagiął drzwi tuż nad szybą. Problem ustąpił całkowicie a przysługe miałem gratis... :szeroki_usmiech
                              Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...

Komentarz

Też chłopaki w Skodzie w Rzeszowie gięli, ale niewiele to dało. Pozostaje mi wymienić jeszcze tylko uszczęlkę wokół szyby i tę na na obrysie otworu drzwi. Jeżeli to nic nie da to podgłaszam radio na full.

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

może nie uwierzycie ale moja klientka miała coś podonego w bmw , jeżdziłem z nią i też byłem przekonany że to coś z samochodem a okazały się opony chociarz wszystkim się wydawało że to karoseria a jezdzili różni fachowcy ,blacharze ,mechanicy itp.
                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Zamieszczone przez MZD
                                    W moim poprzednim samochodziku miałem ten sam problem - dużo szukania i nic, dalej szumiało po stronie pasażera.
                                    Pomógł mi jeden mechanik, który po prostu lekko nagiął drzwi tuż nad szybą. Problem ustąpił całkowicie a przysługe miałem gratis... :szeroki_usmiech
                                    Mam teraz to samo po naprawie blacharskiej przednich i tylnych drzwi. Z tym że: mam wrażenie, że tylne lewe drzwi są zbyt głęboko osadzone a przednie "normalnie" (wzrokowo - po odległości częśći lakierowanych drzwi i ramy auta). Między przednimi i tylnymi drzwiami jest uszczelka która jest zbyt mnocno wciskana przez drzwi tylne itworzy się szpara przez którą jak sądzę ten efekt. Być może nawet nie jest to nieszczelność ale tworzy się tam "dziura powietrzna" czy "próżnia" przy szybszej jeździe i daje to taki właśnie efekt dźwiękowy. Idę na ustawienie drzwi tylnych które ewidentnie (porównując z tym co było i co jest z drugiej strony) są zbyt ciasno założone - nawet jak się zamyka to trzeba mocniej walnąć bo nie dochodzą. Jak rozwiążę problem dam znać a jak nie to będę kombinował i też napiszę co siędało lub nie wykryć/zrobić.

Pozdrawiam
                                    CALV

Komentarz

• gima
                                      Drive
                                      • 2005
                                      • 48

no i jak sie zakonczylata sprawa,bo ja tezmam ten prolem...

[ Dodano: Nie 08 Kwi, 07 23:26 ]
                                      No i co nikt nie znalazl rozwiazania????????
                                      1,9 TDI Octavia II DSG

Komentarz

Pracuję...